LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski anunță că a fost o zi fructoasă pentru Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski anunță că a fost o zi fructoasă pentru Ucraina

Este a 294-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele Zelenski a anunțat că a fost o zi fructoasă pentru Ucraina. Blocul european a deblocat cei 18 miliarde de euro promiși Ucrainei pentru 2023.

Zelenski FOTO Profimedia

UPDATE 05:00 Zelenski cere sprijinul Noii Zeelande pentru deminare şi combaterea daunelor suferite de mediu

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că daunele aduse mediului de războiul declanşat de Rusia vor afecta milioane de persoane timp de ani de zile şi a cerut Noii Zeelande să preia conducerea în diplomaţie pentru a ajuta la soluţionarea acestor probleme, transmite Reuters.

Într-un discurs video adresat parlamentarilor din Noua Zeelandă, Volodimir Zelenski a declarat că atacurile ruseşti au contaminat apele şi pădurile, provocând moarte a mii de vieţuitoare şi a acuzat Rusia de comiterea unui ecocid.

"Zeci de râuri sunt poluate, sute de mine de cărbune sunt inundate, zeci dintre cele mai periculoase întreprinderi, inclusiv cele chimice, au fost distruse de atacurile ruseşti", a spus Zelenski, potrivit Agerpres.

"Toate acestea... vor avea un impact direct asupra a milioane de oameni", a spus el, referindu-se la scurgerile de substanţe chimice periculoase şi la generată de mine şi muniţie.

UPDATE 04:00 SUA vor trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina

SUA finalizează zilele acestea planurile de trimitere a sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina. Decizia finală va fi anunțată cât mai curând, poate chiar săptămâna aceasta, potrivit declarațiilor unor oficiali americani, relatează Libertatea .

UPDATE 02:00 Forţele ucrainene au avariat un pod-cheie din Melitopol

Armata ucraineană a reușit să avarieze un pod important pentru ruși din Melitopol. Acesta era utilizat pentru aprovizionarea rușilor care ocupă orașul Melitopol, aflat în sudul Ucrainei.

UPDATE 00:00 Zelenski afirmă că a fost o zi fructoasă pentru Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat în timpul discursului de marți seară că a discutat cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Blocul european a deblocat cei 18 miliarde de euro promiși Ucrainei pentru 2023.

Am vorbit cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. I-am mulţumit pentru decizia referitoare la cele 18 miliarde de euro care vor fi date Ucrainei anul viitor şi pentru creşterea cu 2 miliarde de euro a Facilităţii europene pentru pace. Aceste fonduri ne pot ajuta foarte mult să menţinem stabilitatea socială. De asemenea, mă pregătesc să particip la reuniunea Consiliului European din 15 decembrie”, a declarat Zelenski, potrivit news.ro .

Aceasta nu a fost singura veste bună anunțată de liderul ucrainean. El le-a transmis cetățenilor ucraineni și rezultatele conferinței donatorilor de la Paris, acolo unde s-au strâns peste 1 miliard de euro.

Avem veşti foarte bune din Franţa - astăzi au avut loc acolo două conferinţe în sprijinul Ucrainei. Primul lor rezultat este un ajutor de 1 miliard de euro pentru rezistenţa noastră, în primul rând în domeniul energiei. (...) Am participat astăzi la ambele conferinţe de la Paris. Prima s-a referit într-o mai mare măsură la relaţiile noastre interstatale.

Cel de-al doilea forum s-a axat pe mediul de afaceri francez. Oficialii guvernamentali ucraineni au prezentat antreprenorilor francezi oportunităţi de a investi în Ucraina încă de pe acum, când războiul este încă în desfăşurare, şi după victoria noastră. Am discutat, de asemenea, despre ceea ce putem face în plus pentru a consolida statul nostru la nivel european”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?